BESPOVRATNA SREDSTVA Za obnovljive izvore energije

BESPOVRATNA SREDSTVA – Za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama Međimurska županija osigurala 60.000 eura

Maksimalna potpora za izradu dokumentacije iznosi 200 eura, a za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije do 1.000 eura

– S obzirom na brojne upite naših građana vezano za sufinanciranje i potporu pri prelasku na obnovljive izvore energije odlučili smo zajedno sa stručnim službama osmisliti ovaj javni poziv kako bi iz javnog proračuna sufinancirali povećanje korištenja obnovljivih izvora energije na području Međimurske županije. Javni poziv bit će objavljen danas, 3. travnja, na internetskim stranicama Međimurske županije. Bit će otvoren do iskorištavanja sredstava, a najkasnije do 15. studenog. Riječ je o svojevrsnom pilot projektu za koji smo predvidjeli 60.000 eura, no ukoliko naiđemo na veliki interes građana planirana sredstva možemo rebalansom proračuna i povećati, rekao je župan Matija Posavec.

Postupak javnog natječaja provodit će Međimurska energetska agencija MENEA, kojoj se zainteresirani građani mogu javiti i vezano uz pojašnjenja samog javnog poziva. Na javni poziv mogu se javiti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području Međimurske županije. Uvjet je da obiteljska kuća treba biti na području Međimurske županije, imati sve dozvole sukladno važećem Zakonu o gradnji te mora imati najmanje 50% bruto podne površine namijenjene stanovanju, najviše tri stambene jedinice i najviše 600 metara kvadratnih bruto građevinske površine.

– Građani mogu ostvariti sufinanciranje po dvije osnove. Prvi dio odnosi se na sufinanciranje izrade energetskog certifikata ili glavnog projekta za fotonaponsku elektranu, a drugi dio je sufinanciranje provedbe mjera radova na sustavima koji koriste obnovljive izvore energije, a to su kotlovi na drvnu sječku, pelete ili pirolitički kotlovi na drva, dizalice topline, sunčani kolektorski sustavi za pripremu potrošne tople vode ili pak fotonaponske elektrane  za mrežni rad ili u samostalnom radu. Građani se mogu prijaviti i za mjeru dokumentacije i za jednu od mjera ugradnje sustava obnovljivih izvora energije. Nije prihvatljivo da građani sami kupuju opremu, već se sufinancira usluga dobave i ugradnje, a sustav ugradnje obnovljivih izvora energije mora ostati u vlasništvu građana još barem dvije godine nakon provedbe mjera, pojasnio je Alen Višnjić direktor MENEA-e.

Uz popunjen i potpisan prijavni obrazac zainteresirani građani trebaju priložiti i izjavu prijavitelja ili suvlasnika, kao i ostalu dokumentaciju prema raspisanom javnom pozivu. Sufinanciranje se može tražiti i za sve troškove nastale nakon 1. siječnja 2023. godine.

Svjesni da živimo u doba energetske krize, pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, naglasio je kako promjenama ponašanja možemo utjecati na uštedu energije, odnosno smanjenje troškova, te pozvao građane da se uključe u javni poziv. Prioriteti Europske unije su povećanje korištenja obnovljivih izvora energije koji su do 2030. godine bili zacrtani na 32% te se očekuje njihovo povećanje na 45%. Hrvatska trenutno drži postotak od 18,4%.

Izvor: https://emedjimurje.net.hr/vijesti/drustvo/4338739/bespovratna-sredstva-za-obnovljive-izvore-energije-u-obiteljskim-kucama-medjimurska-zupanija-osigurala-60000-eura/

✅ Prijavite se i iskoristite bespovratna sredstva za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama.
Nudimo Vam izradu projekata, montažu solarnih elektrana, dizalica topline, ključ u ruke.
Posjetite našu web stranicu https://www.cee.hr/suncane-elektrane-cist-i-obnovljiv…/ i prijavite se putem obrasca.
Za više informacija možete nas nazvati na broj ☎️ 040/341-271 ili nas posjetite na adresi Braće Graner 5 u Čakovcu. Čekamo Vas!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)