DIZALICE TOPLINE – Ekološko, tehnološko i energetski učinkovito rješenje za svaki dom

DIZALICE TOPLINE – Ekološko, tehnološko i energetski učinkovito rješenje

Sve popularnija alternativa za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode u domovima

 

Što su dizalice topline?

Dizalice topline, poznate i kao toplinske pumpe, koriste geotermalnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka te preko sustava grijanja prenose toplinu u stambeni prostor. Toplinske pumpe ne proizvode štetne plinove te rade vrlo učinkovito čak i na niskim vanjskim temperaturama. Sustav se jednostavno primjenjuje i na već postojeće instalacije te je na ovakav način moguće osigurati toplinsku energiju i potrošnu toplu vodu za kućanstvo tijekom cijele godine. Uz to, za vrijeme ljetnih mjeseci dizalice topline se koriste i za hlađenje objekta.

“Dakle, glavni princip rada dizalice topline temelji se na korištenju toplinske energije niže temperaturne razine iz različitih toplinskih izvora iz okoliša, kao što su zrak, tlo i voda, koja se onda uz pomoć dodatne električne energije diže na višu temperaturnu razinu i kao takva služi za grijanje prostora i pripremu tople vode.” Izvor: 24sata.hr

Postoji više tipova dizalica toplina, a nazivaju se prema izvoru od kojeg preuzimaju toplinu. Dizalica voda – voda kao izvor topline koristi podzemne vode, zemlja – voda koristi toplinu tla na određenoj dubini, te dizalica zrak – voda koristi toplinu vanjskog zraka. Ovisno o geografskom i geološkom položaju objekta odabire se najprikladniji sustav.

Implementacija dizalice topline u dom

Bez obzira gradite li ili renovirate dom dizalica topline može se implementirati u već postojeći sustav objekta. 

Kod ovakve investicije najvažnije je osigurati adekvatan prostor za instalaciju dizalice topline kao i pristupačan servisni pristup.

Troškovi ugradnje dizalice topline i solarnih panela

Unatoč višem početnom ulaganju, dizalice topline i solarni paneli najbolji su izbor za energetski efikasno grijanje i hlađenje životnog prostora. Unutar 4 – 7 godina uštedama na energentima (plin, električna energija, gorivo…) u potpunosti se pokrije trošak ugradnje ovakvog sustava.

Vijek trajanja ovog sustava je oko 25 godina što znači da minimalno 19 godina imamo energetski neovisan dom s minimalnim troškovima. Uz obavljanje redovnih servisa, garancija na cijeli sustav je 5 godina.

Više o samom članku pročitajte na 24sata.hr

Vaš CEE!

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)