Dizalice topline su BUDUĆNOST grijanja

Za desetak godina će gotovo svaka kuća ili zgrada na krovu imati solarnu elektranu za proizvodnju električne energije u sprezi s toplinskom pumpom za grijanje prostora, koja će se koristiti i kao punionica za električni automobil.

Centar energetske efikasnosti ili skraćeno CEE d.o.o. u Čakovcu, na adresi Braće Graner 5 jedinstven je u cijeloj Hrvatskoj jer nudi rješenja uz visoku razinu ekološke prihvatljivosti. Na preko 1000 kvadratnih metara prodajnog, skladišnog i uredskog prostora prezentirana je ponuda najsuvremenijih tehnoloških rješenja, koja garantiraju uštedu energije. CEE d.o.o. se bavi projektiranjem najboljih rješenja kad je riječ o energetskoj efikasnosti i uređajima za grijanje i hlađenje, a nudi se i LED rasvjeta za dom. Riječ je zapravo o tri zajednička poslovna subjekta: CEE d.o.o., Markov Trade d.o.o. i Markov – trade servis d.o.o. U tvrtci Markov Trade zaposleno je ukupno 30-tak djelatnika i stručnjaka, od čega deset ekipa instalatera, dok se tvrtka Markov-trade servis bavi servisiranjem i održavanje sustava grijanja i hlađenja. Aleksandar Markov, direktor tvrtke, mladi je stručnjak kojemu je ekologija i odnos prema prirodi način života, mogao bi danima govori o uštedama energije, o tome kako bespotrebno rasipamo energiju i o neiskorištenim mogućnostima. Tema ovog razgovora su dizalice topline, koje postaju sve popularnije u zgradarstvu i gradnji kuća zbog svoje ekološke usmjerenosti. Kako je poznato, dizalice topline koriste toplinu okolnog prostora, zemlje,zraka ili vode za grijanje. Uz dizalicu topline u kući ili zgradi ne treba ni plin, ni ugljen, ni drvo, zapravo ni dimnjak kad je riječ o samom grijanju.

• Posljednjih desetljeća postignut je vidan napredak u efikasnosti dizalica topline. Koliko su danas one konkurentne?

– Danas su dizalice topline već toliko usavršene da one u svijetu polako preuzimaju primat u zgradarstvu kad je riječ o modernim gradnjama, a tako će biti i sve više u narednim godinama. Brojne su prednosti koje imaju pred klasičnim načinima grijanja. Postoji više vrsta dizalica topline, odnosno toplinskih pumpi. Najpoznatije dizalice topline rade sustavom voda – voda i zrak – voda, a postoje i takozvane reverzibilne dizalice topline koje mogu i grijati i hladiti. Kod dizalica topline najvažniji je COP (toplinski učinak), odnosno faktor iskoristivosti. Princip rada dizalice topline voda –voda je da izvlači temperaturu iz podzemne vode čija temperatura iznosi od 12 do 14 stupnjeva Celzijusovih, diže je prema svojem stupnju toplinskog učinka do faktora iskoristivosti (COP) čak 5,5. Podzemna voda se vraća u zemlju. Dizalica topline voda – voda posebno je pogodna za nizinsko Međimurje, Čakovec, Prelog i sva mjesta u donjem dijelu Međimurja doslovno leže na vodi. Dizalice topline podižu temperaturu polaznog voda koji se grije u rasponu od 35 do čak 60 stupnjeva, ovisno kakve su potrebe objekta. Što se temperatura više diže u prostoru koji se grije, to je manja iskoristivost i zbog toga se dizalice topline najčešće ugrađuju s podnim i nisko temperaturnim grijanjem. Moguće je i grijanje radijatora uz pomoć toplinske pumpe, no tada je efikasnost manja. Osnovni preduvjet za dobru iskoristivost dizalice topline je kvalitetna izolacija ovojnice zgrade ili kuće i podno grijanje. Mi smo u Čakovcu u zgradi Centra energetske efikasnosti instalirali dizalice topline voda-voda i zrak-voda kojima grijemo prostor od oko tisuću kvadrata i uopće ne koristimo plin. Dakako, za rad dizalica topline potrebna je električna energija.

CEE također nudi usluge projektiranja, prodaje i montaže fotonaponskih elektrana za obiteljske kuće i poslovne objekte.

• Dizalice topline se više koriste u razvijenim europskim zemljama nego u našoj zemlji. Što je razlog?

– Vjerujem da su ljudi još uvijek nedovoljno informirani o dizalicama topline i njihovim mogućnostima. Ukratko, to je budućnost grijanja. Dizalice topline koriste vodu, zrak ili zemlju za grijanje, ne zagađuju okoliš, a imaju i druge skrivene prednosti koje povećavaju kvalitetu života. Tako, na primjer, pomoću dizalice topline moguće je lako grijati bazen u kući ili u zgradi, ili grijati toplu vodu za potrebe kuće. Osim toga, vrlo bliska budućnost već donosi i nova rješenja. Koliko znam, uskoro će država subvencionirati spregu dizalica topline i fotonaponskih kolektora maksimalne snage do 20 kW na krovovima obiteljskih kuća. To znači da će svaka kuća ili zgrada u budućnosti moći imati dvotarifno brojilo električne energije, s tim da se račun proizvedene i potrošene električne energije računa na godišnjoj razini. Drugim riječima, vlasnik solarne elektrane ne bi smio biti proizvođač i morao bi godišnje više potrošiti nego proizvesti električne energije, a to je moguće ako troši električnu energiju za grianje pomoću dizalice topline, a ostatkom puni svoj električni automobil. CEE također nudi usluge projektiranja, prodaje i montaže fotonaponskih elektrana za obiteljske kuće i poslovne objekte. Centar energetske efikasnosti i projektira i donosi najbolja rješenja za svaku moguću situaciju, a sve kako bi ulaganje bilo isplativo i najpovoljnije, ali i ekološko. U posljednje vrijeme mnogo se toga promijenilo, od kad su na snazi stroži energetski propisi o izolaciji kuće ili zgrade, investitori odjednom uviđaju da im se dizalica topline dugoročno isplate. Za donji dio Međimurja svakako preporučujem dizalice topline voda-voda, a za gornji dio, gdje je voda prisutna na puno većoj dubini dizalice topline voda-zrak. Postoje i reverzibilne dizalice topline, koje zimi griju, a ljeti hlade. Za brdovito Međimurje preporučuju se dizalice zrakvoda, koje su u posljednjim godinama sve efikasnije i gotovo ne zaostaju za dizalicama topline voda-voda. Što je manja temperatura zraka, manja je i efikasnost, no dizalice topline zrak-voda već bez problema rade i ako je vani minus 25 stupnjeva. Tada je iskoristivost sustava manja, no ta hladnoća u nas ne traje dugo, možda nekoliko dana.

• Koliko podzemne vode treba za grijanje kuće dizalicom topline voda-voda?

– Prema našem iskustvu, potrebno je oko tri i pol kubnih metara podzemne vode na sat za grijanje obiteljske kuće od oko 160 kvadratnih metara. Za to je dovoljna cijev od jednog cola. Voda predaje svoju višu temperaturu dizalici topline, a zatim se ponovno vraća u podzemlje. Cijev se zabija u zemlju na dubinu do devet do dvanaest metara, a isto tako i cijev za povrat vode u podzemlje. Treba naglasiti da istu vodu možemo i koristiti za upotrebu u kućanstvu (tuširanje, WC, zalijevanje trave…) Postoje i zatvoreni sistemi, gdje zemlja služi kao medij za grijanje vode koja je u zatvorenom sustavu cijevi. No, to je skupo i ne primjenjuje se tako često u Hrvatskoj, naime, za grijanje kuće treba bušiti do sto metara u dubinu ili razvući jedan i pol puta više dužnih metara cijevi nego je kvadratura kuće.

• Kakva je cijena ugradnje dizalica topline u usporedbi s plinom?

– Iskustvo nam govori da je kotlovnica na plin u usporedbi s kotlovnicom s dizalicom topline još uvijek povoljnija. Konkretno, cijena kotlovnice na plin sa svim uređajima, projektima i instalacijom iznosi oko 30.000 kuna, a cijena kotlovnice s dizalicom topline stoji od 40.000 na više s montažom. Ipak, budućnost je na strani dizalica topline zbog potencijala, sprege sa solarnom energijom i punjenjem električnog automobila jeftinom energijom. Na taj način dobivate besplatnu vožnju električnim autom i jeftino grijanje u budućnosti. Jasno, za to su potrebna veća ulaganja u početku. Za kuću od oko 160 kvadrata, koja je dobro izolirana, mjesečni račun za grijanje iznosi najviše do 250 kuna s dizalicom topline. Već danas se dizalica topline isplati u roku od pet godina. Manje se zna da dizalice topline u kući ili zgradi bez problema mogu grijati ako koriste samo noćnu električnu energiju koja je jeftinija. Dok je dnevna tarifa za električnu energiju oko 90 lipa za kilovat sat, u noćnoj tarifi to je oko 45 lipa. S obzirom na to da je iznad podnog grijanja barem pet centimetara betona, a to znači ukupno oko osam kubnih metara grijanog betona u kući, on se noću zagrije i drži temperaturu po cijeli dan. Za kuću od 160 kvadrata ako je dobro izolirana i uz podno grijanje potrebna je dizalica topline od oko 8 do 10 kW snage. No, s obzirom na to da je COP dizalice topline voda – voda preko 5, kuća će se dobro grijati s dizalicom topline koja troši oko dva kilovata električne energije na sat.

U proizvodnji i prodaji vlastite dizalice topline! Centar za energetsku efikasnost i tvrtka Markov Trade investitorima odnedavno nude vlastiti brend dizalice topline (toplinsku pumpu) koju za njih izrađuju partneri. Na tržištu su cijene dizalica topline drugih proizvođača preko 50.000 kuna, dok je dizalica topline tvrtke CEE i Markov Trade znatno povoljnija, stoji od 40.000 kuna s montažom, ovisno o tipu i površini kuća.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.