FZOEU još nema usvojen financijski plan za 2016. jer se čeka da Sabor usvoji Državni proračun za ovu godinu

Energetska obnova obiteljskih kuća (fasade, krova, prozora itd.) trebala bi se nastaviti i ove godine. Riječ je o programu koji je planiran sve do 2020., a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nositelju projekta, još točno ne znaju kad će biti objavljen natječaj.

Očekuju da će se to desiti u drugoj polovici godine, svakako ne prije lipnja, piše tportal.

Novost je da će se novac za program povući iz europskih fondova, zbog čega treba prilagoditi dosadašnje uvjete sufinanciranja EU pravilima. Iz Fonda tvrde kako se to neće odraziti na samu proceduru za građane, već će ona biti slična kao i prošle godine.

Kakvi su uvjeti?

Lani su se za poticaje mogle prijaviti kuće bruto podne površine do 600 kvadrata ili najviše tri stambene jedinice, kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Država je sufinancirala zamjenu vanjske stolarije, obnovu krova, fasade i stropa te ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla ili postavljanje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (kolektora, kotlova na biomasu i dr).

Visina bespovratnih sredstava ovisila je o tome gdje se kuća nalazi, a iznosili su 40, 60 ili čak 80 posto od ukupne investicije. Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda mogla su dobiti 80 posto odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko planinska područja te druga skupina otoka 60 posto odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 posto opravdanih troškova projekta tj. maksimalno 84.000 kuna po kući.

Kako se prijaviti i što trebate učiniti nakon prijave možete detaljno saznati ovdje.

Izvor.

5 replies on “FZOEU još nema usvojen financijski plan za 2016. jer se čeka da Sabor usvoji Državni proračun za ovu godinu

    • CEE.hr

      Nažalost nije do nas nego do Vlade i Fonda.. sumljamo da će ove godine biti poticaja :/

  • N.P.

    Iskreno i nas zanima :/ Nemamo još nikakve informacije, prošla je cijela godina i trebalo je biti po uzoru na prethodnu godnu no zbog problema oko formiranja Vlade, ta odluka očito nije donešena :/ Nažalost sve što vam preostaje je da nas pratite i dalje, a mi ćemo se potruditi čim bude kakva informacija javiti prvi! Natječaj za obnovu obiteljskih kuća striktno još nismo vidjeli..

    Odgovori

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *