Grijanje i hlađenje doma na jednom mjestu

Dizalice topline, poznate još kao i toplinske pumpe, koriste geotermalnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka te preko sustava grijanja prenose toplinu u stambeni prostor.

Toplinske pumpe ne proizvode štetne plinove te rade vrlo učinkovito čak i na niskim vanjskim temperaturama. Sustav se jednostavno primjenjuje i na već postojeće instalacije te je na ovakav način moguće osigurati toplinsku energiju i potrošnu toplu vodu za kućanstvo tokom cijele godine. Uz to, za vrijeme ljetnih mjeseci dizalice topline se koriste i za hlađenje objekta. Postoji više tipova dizalica toplina, a nazivaju se prema izvoru od kojeg preuzimaju toplinu. Dizalica voda-voda kao izvor topline koristi podzemne vode, zemlja-voda koristi toplinu tla na određenoj dubini, te dizalica zrak-voda koristi toplinu vanjskog zraka. Ovisno o geografskom i geološkom položaju objekta odabire se najprikladniji sustav.

Kako rade dizalice topline?

Vanjska jedinica dizalice topline uzima toplinu iz vanjskog zraka, podzemne vode ili tla, te njenu temperaturu podiže do one temperature koja je potrebna za grijanje prostora ili za grijanje potrošne tople vode. Efektivnost takvih sustava može se mjeriti koeficijentom učinkovitosti sustava (COP – Coeficient of performance). COP nam prikazuje koliko toplinske energije možemo dobiti potrošnjom 1kW električne energije.

Primjerice, ako dizalica topline ima COP 4.5, znači da za 1kW uložene električne energije dobijemo 4,5kW toplinske energije. Što je COP veći, to je efektivnost dizalice veća. U sustavu zrak-voda, kada kao izvor topline koristimo vanjski zrak, COP ovisi o temperaturi vanjskog zraka. Što je razlika između vanjske temperature i naše željene temperature manja, COP je veći i obrnuto.

Prednosti dizalica topline i solarnih panela

  • koriste se prirodni, nepresušni izvori energije što stvara skoro potpunu neovisnost o energentima
  • nema štetnih plinova
  • učinkovitost – do 80% energije dolazi iz prirodnih izvora, a samo 20% treba osigurati u obliku električne energije
  • ukoliko objekt ima izvedeno podno grijanje, betonska glazura (estrih) na podu se koristi kao akumulator topline. To nam daje mogućnost da se beton zagrijava po noći, a kroz dan on svojom toplinom grije prostorije. Ovaj princip nam daje uštedu od 30% na potrošnji struje jer se koristi noćna tarifa za cijenu električne energije.
  • ugradnjom solarnih panela, i tih 20-25% moguće je u potpunosti nadomjestiti proizvodnjom struje iz sunčeve energije, a uz to, proizvedenu električnu energiju možemo iskoristiti za opskrbu svih ostalih uređaja koji koriste električnu energiju za punjenje automobila, rasvjetu kućanskih aparata itd.
  • pretpostavka je da će svako domaćinstvo u sljedećih 5-10 godina imati barem jedan automobil na električnu energiju, stoga će ugradnja solarnih panela uvelike pokriti i troškove goriva u domaćinstvu
  • prosječno 7.5m² solarnih panela na sunčanoj strani krova proizvodi 1kW električne energije

Troškovi ugradnje dizalice topline i solarnih panela

Unatoč višem početnom ulaganju, dizalice topline i solarni paneli su najbolji izbor za energetski efikasno grijanje i hlađenje životnog prostora. Unutar 4-7 godina uštedama na energentima (plin, električna energija, gorivo…) u potpunosti se pokrije trošak ugradnje ovakvog sustava.

Vijek trajanja ovog sustava je oko 25 godina što znači da minimalno 19 godina imamo energetski neovisan dom s minimalnim troškovima. Uz obavljanje redovnih servisa, garancija na cijeli sustav je 5 godina. Europska unija potiče, potencira i sufinancira neovisnost o energentima. Samim time u RH moguće je zatražiti i dobiti novčani poticaj od države za izgradnju energetski efikasnog sustava kao i za vlastitu proizvodnju.

Za više informacija pročitajte naš katalog – OVDJE.

Niste saznali sve što Vas zanima? Nazovite nas na 040/341-357 ili pošaljite upit na info@cee.hr

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)