Inovacija iz Boscha: Sintetička goriva će spasiti automobile s konvencionalnim motorima

ELEKTRIFIKACIJA automobila je trenutno jedan od najznačajnijih trendova u autoindustriji, no u Boschu misle kako još uvijek nije došlo vrijeme za smrt klasičnih automobila pokretanih motorima s unutrašnjim izgaranjem.

 

Sudeći po Boschu, klasični motori bi još desetljećima mogli držati primat u cestovnom prometu, a to bi im trebalo osigurati sintetičko gorivo koje je CO2 neovisno. Ideja proizvodnje sintetičkog goriva je dulja od stoljeća, a proizvodnja je posljednjih godina u rastu. No u Boshu idu korak dalje i najavljuju tehnologiju proizvodnje sintetičkog goriva koja će biti u potpunosti CO2 neutralna. Time bi bila drastično umanjena prednost električne energije kao pokretača cestovnih vozila u budućnosti, barem u ekološkom aspektu.

 

Alkemičari novog doba iz Boscha tako rade na ideji proizvodnje sintetičkog goriva koristeći obnovljive izvore energije. Korištenjem čiste energije dobivao bi se vodik iz vode, dok bi CO2 dolazio kao nusprodukt industrije ili pak filtriranjem okolišnog zraka. Njihovo povezivanje stvorilo bi cijelu paletu novih goriva koja bi zamijenila fosilna goriva, posebno benzin i dizel.

 

“Za postizanje klimatskih ciljeva potrebno je naći i druga rješenja osim elektromobilnosti. Na koncu, i kad bi svi automobili vozili na električnu energiju, zrakoplovi, brodovi, pa i kamioni bi i dalje vozili na klasično gorivo. CO2 neutralni motori s unutrašnjim izgaranjem su stoga obećavajući put koji treba istražiti”, rekao je šef Boscha Volkmar Denner.

 

U Boshu pritom ističu kako je sintetičko gorivo u potpunosti kompatibilno s infrastrukturom, ali i svim postojećim automobilima, od oldtimera do automobila s najnovijom generacijom motora. Povećanjem proizvodnje cijena sintetičkog goriva bi mogla pasti i ispod 1,2 eura za litru, a u Boschu kažu da bi trošak vlasništva hibrida koji koristi sintetičko gorivo na 160.000 km mogao biti manji no u slučaju čisto električnog automobila. Prijeđe li cijela Europa na ovakva goriva to bi značilo uštedu od 2,8 gigatona CO2 do 2050. godine. To je triput više od cjelokupne godišnje CO2 emisije Njemačke.

 

Podsjetimo, Audi je prije nekoliko godina predstavio e-dizel, CO2 neutralno gorivo izrađeno isključivo iz vode, ugljičnog dioksida i obnovljivih izvora energije, a Njemačka posljednjih godina ideju proizvodnje sintetičkog goriva snažno podupire.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *