Obiteljske kuće – Subvencije za 2015. godinu

Ima dosta natječaja planiranih za 2015. godinu. Mi ćemo se u ovom članku baviti potporama za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Ove godine napravljene su neke izmjene vezane uz subvencije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Promjena ima nekoliko, najvažnija je ta da se prijavljujete direktno u Fond, ne više preko općina, gradova i županija. To je dobro jer je omogućeno svim građanima mogućnost prijave (naravno ako zadovoljavate ostale kriterije). Prošle godine se prijavilo samo 180 gradova od ukupno cca 555 tako da nisu imali svi mogućnosti iskoristiti subvencije. Planirana je obnova ukupno 6000 objekata, a napravljeno je samo 1000.

energetska_obnova

Ove godine se planira obnova 10.000 kućanstava te je princip da nema bodovanja i rangiranja nego prema pristiglim prijavama (tko prvi njegova djevojka).

Mogu se prijaviti samo legalni objekti i objekti koji imaju građevinsku dozvolu. Ako imate građevinsku dozvolu za objekat u kojem boravite, a čekate legalizaciju pomočne zgrade možete se prijaviti za obnovu tog objekta koji ima građevinsku.

20131024-222125.jpg

Subvencije kreću 01.03.2015. te će se subvencionirati zamjena stolarije, postavljanje fasadnog sustava, instalacija kotla i peći na biomasu, solarne kolektore i dizalice topline. Ukupan iznos i postotak subvencije ovise u kojem području živite, a iznose od 40% – 80%. Dobra vijest je da nečete trebati izraditi projekat kao što je bio slučaj prošle godine. Tu ste uštedjeli nekoliko tisuća kuna.

ee_stolarija

Prvi put subvencionirati će se i novogradnja, ali objekat mora biti sa potrošnjom energije A i bolji, A+++. Natječaj bi trebao krenuti od lipnja ove godine.

Ovaj tekst smo prenijeli sa stranice.

35 replies on “Obiteljske kuće – Subvencije za 2015. godinu

 • Mario Valenčak

  Postovani zanima me solarna elektrana za potrebe obiteljske kuce prikljucna snaga je 7.2 kW kakvi su uvjeti i sta treba od papirologije.

  Lp Mario

  Odgovori
 • Dorinda

  Postovanje. Imam kucu u Radunici. Treba mi obnova fasade i ugradnja solarnog ili nekog drugog sustava koji ce mi smanjiti racune za struju. Kuca ima “56 m2 unutrasnjeg prostora. Zanima me koliko bi takav postupak kostao i koliko bi Fond financirao od tog iznosa. Pozdrav Dorinda

  Odgovori
  • CEE

   Poštovana gđo. Dorinda,

   kako bismo Vam mogli dati točan iznos troška obnove Vaše kuće trebali biste nam dati informacije o kakvoj se točno fasadi radi i kakav biste sustav grijanja željeli. Cijene na tržištu variraju zavisno o tipu fasade i samih sustava grijanja. Molimo Vas da nam pošaljete točnije detalje kako bismo Vam poslali konkretnu ponudu.

  • CEE

   Poštovani g. Bruno,

   prema najavama ministarstva zaštite okoliša i prirode, subvencioniranje za obiteljske kuće trebalo je početi već početkom ovog mjeseca. Kako još do danas poziv za mjere EnU-22 – sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama i EnU-23 – sufinanciranje sustava obnovljivih izvora energije nije raspisan, nažalost ne možemo Vam u ovom trenutku reći ništa detaljnije.

   U svakom slučaju, čim budu dostupne bilo kakve informacije, obavijestiti ćemo Vas.

 • milan

  Poštovani ! Molim vas gdje mogu dobiti detaljne upute o korištenju subvencija za obnovu fasada i energetsku učinkovitost ! Zanimaju me uvjeti i kako ih ispuniti te dali sam mogu postavljati fasadu ili je obavezno imati izvođače radova !? način financiranja te dali postoje specijalizirani obrti koji se bave tom problematikom !??

  Odgovori
 • goge

  Poštovani,
  Prošle godine smo promijenili stolariju, prije dvije godine smo stavili fasadu, a već deset godina imamo solarnu
  Energiju. Imamo li mogućnosti dobiti dio subvencije? Objekat je u Dalmaciji. Pozz…

  Odgovori
 • Branimir Horčička

  Poštovani,
  zanima me kupnja peći na pelete pa mi molim vas recite šta mi sve od dokumentacije treba i gdje se trebam javiti?
  LP

  Odgovori
  • Ivana

   Poštovani g. Horčička
   prema najavama ministarstva zaštite okoliša i prirode, subvencioniranje za obiteljske kuće trebalo je početi već početkom ovog mjeseca. Kako još do danas natječaj nije raspisan, nažalost ne možemo Vam u ovom trenutku reći što će Vam točno trebati od dokumentacije. Obavjestiti ćemo Vas s točnim informacijama čim natječaj bude objavljen

 • Hrvoje

  Poštovani!

  Imam obiteljsku kuću Su+P+Ptk u Slav.Brodu u brdskom dijelu građena 1978.god. ukupne GBP= 128m2. Fasadni zidovi su građeni šupljim glinenim blokovima d=25cm sa unutarnjom žbukom (bez fasadne žbuke). Kosi krov je standardni (rogovi podšiveni lamperijom u podgledu, letva, kontraletva, crijep), stolarija drvena (2xstruko obično staklo). Zanima me koju mi fasadu možete preporučiti, stolariju i toplinsku izolaciju kosog krova i cijena te investicije. I ugradio bih solarni sustav mini elektrane za proizvodnju elek.energije za svoje potrebe.

  Hvala na odgovoru!
  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
 • Martina

  Poštovani
  Zanima me dali se zna šta će se subvencionirati kod novogradnje ili će se znati tek kad izađe natječaj u lipnju?
  Unaprijed zahvalna
  Lijepi pozdrav

  Odgovori
  • Ivana

   Poštovani,

   natječaj za subvencioniranje energetske učinkovitosti bi trebao biti raspisan početkom mjeseca lipnja. Prema trenutno dostupnim informacijama subvencije bi trebale pokrivati ugradnju stolarije i fasade, instalaciju peći na biomasu, solarne kolektore te dizalice topline. Točnije detalje znati ćemo čim natječaj bude raspisan, te ćemo Vas o istim obavjestiti putem naše stranice.

  • Ivana

   Poštovana gđo. Nina,

   nažalost još nije objavljeno koju će dokumentaciju biti potrebno priložiti zahtjevu. Čim dobijemo detaljne informacije, proslijediti ćemo ih Vama kako biste se mogli pravovremeno javiti na natječaj.

 • Damir

  Postovanje.
  Na kuci trebam mjenjat kroviste jer se šindra raspada i promjenu drvenih prozora u pvc. Kome se mogu javit radi procjenje troska obnove kuce…

  Odgovori
 • Silvio

  Poštovanje Zanima me obnova fasade i to cca 200m2 , stiropor 5 cm. Te zamjena prozora i to 2 kom. cca 180x160cm. te još dva manja. Kuča je građena prije 1968 g. a nalazi se na području opčine Nedelišče u Međimurju. Hvala!!

  Odgovori
 • drazen

  Molim ako se prijavi samo fasada da li se moze prijaviti i izolacija krovista sa staklenom vunom .Molim Vas da me obavjestite kada budu natjecaji objavljeni

  Odgovori
  • Ivana

   Poštovani g. Dražen,

   na dosadašnjim natječajima je postojala mogućnost prijave za više mjera energetske učinkovitosti, pa pretpostavljamo da će tako biti i u ovom natječaju. Obavjestiti ćemo Vas čim natječaj bude raspisan.

 • biserka

  Postovana gospodo,
  Imam kucu u M.Srediscu kojoj bi trebalo obnobiti kroviste i limariju,sama u njoj zivim i nemogu si priustiti taj trosak,molim vas informacije kuda se javiti…lijep pozdrav

  Odgovori
 • Damir

  Posjedujem visoku prizemnicu. Na kući je postavljena pvc stolarija isto tako stavljena stiropor fasad ali nije navučen silikat potrbna mi je izolacija krovišta pošto ke crijep stavljen na letve bez izolacije . Kuća ima postavljene cijevi za centralno interesira me postupak kako izvršit prijavu i dali je potreban energetski certifikat . Kuća je u dalmaciji .

  Odgovori
 • nenad .krga

  zanima me energetska obnova obiteljeske kuce u korenici podrum prizemlje prvi sprat i potkrovlje kuca ima drvenu stolariju, krov je od salonita fasada je klasicna iz vremena 80 god.grijanje ja na drvakuca je 10 x10podrum ispod pola kucepoz

  Odgovori
 • Dubravka Manojlović

  Zanima me obnova stolarije na obiteljskoj kući, koji obrasci trebaju i dali je potrebno predfinanciranje.

  Odgovori
 • tomislav

  Pošto živim u Ličkom mjestu Otočac, do sada sam za grijanje stambenog prostora koristio Kruto gorivo ( drva ), sada bi prešao na grijanje peletama, sa mogućim dodatkom solarnih ploča, zanima me energetska obnova, suvlasnik sam pola obiteljske kuće stambenog prostora cirka 105 metara kvadratnih u prizemlju, kuća nema nikakvu vanjsku izolaciju sem klasične fasade, moj stambeni prostor od stolarije ima PVC stolariju, zanima me kakvu sve dokumentaciju trebao prikupiti da bi se mogao prijaviti na natječaj.

  Odgovori
 • vinko

  Pozdrav,
  Zanima me imam kuću P+1+Po i sada me zanima za stavljanje krovišta i stolarija za isto može li se sufinancirat.

  Odgovori
 • mirjana

  mene zanima da li se može tražiti subvencija za krov i stolariju ili samo za jedno….o čemu ovisi kolika je subvencija 40 ili 80 % i da li me možete obavjestit kad počne natječaj i koji dokumenti su potrebni….hvala

  Odgovori
 • danijel

  Postovani,zanima me ibnova fasade od cca 380 m kvadratnih i izmjena dotrajale stolarije koja je od drva.Dali ta dva projekta mogu prijaviti odjednom i koja ce mi biti potrebna dokumentacija.Kuca je sagrađena 1960 godine i dali mi mozete javiti kada ce biti raspisani natjecaji.Hvala, Danijel

  Odgovori
 • Kristina

  Postovani,

  Trenutno sam u izradi projekta za gradnju kuce pa bi voljela znat sto da predvidim projektom a da dobije EC A+++ da mogu dobit povrat sredstava: koliki stiropor, koje grijanje, dolazi li u obzir ravan krov itd? Molim Vas za vise podataka kad budu objavljeni

  Unaprijed zahvaljujem

  Odgovori
 • eva Tuma Ljubljana

  U godini 2016 namjeravamo izvesti sunčanu elektranu na našoj kući na Braču, pa me zanima, dali imamo pravo na subvenciju obzirom ,da smo državljani Slovenije. Hvala za odgovor.

  Odgovori

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)