Kako odabrati pravu? Žarulja od 1600 lumena je kao 100 W

Lumenima mjerimo količinu svjetlosti koju proizvode žarulje, pa tako LED žarulja od 600 lumena daje svjetlost kao žarulja od otprilike 48 W, no troši 50 do 90 posto manje energije, pa bi računi za struju morali biti manji.

Nekad su stvari sa žaruljama bile prilično jednostavne. Kad bi došli u dućan znali smo da za kuhinju trebamo najjaču od 100W, a u sobama nešto slabije od 60 ili 80W. Uz još nekoliko opcija i različitih veličina, nije bilo puno filozofiranja. Danas su stvari prilično drugačije. Klasičnih žarulja sa žarnom niti gotovo da nema, a uobičajene su štedne (CFL), halogene i LED žarulje. No kutija za žarulju često izgleda kao formula koju treba dešifrirati prije nego uopće odlučiš koju izabrati prema jačini, toplini, boji svjetla i trajnosti. A stvari idu još i dalje jer LED žarulje koje su sve raširenije mogu biti spojene na naš Wi-Fi router, ali i izgledom podsjećati na klasične sa žarnom niti.

Glavni razlog zbog kojeg prelazimo na dugotrajne LED žarulje su velike uštede u energiji i dugotrajnost, a Europska unija navodi kako zamjenom halogene žarulje LED žaruljom kroz 20-ak godina možemo uštedjeti do 100 eura (oko 750 kuna) samo na toj jednoj žarulji. Zbog toga vas od njih ne bi trebala odvratiti nešto viša cijena u odnosu na stare žarulje – iako i LED žaruljama cijene padaju. Tako EU navodi da se ovakva žarulja, koja troši 50 do 90 posto manje energije od klasične, isplati već nakon godine do godine i pol.

No kako odabrati pravu? Kod LED žarulja najvažnija oznaka danas su lumeni (lm), a radi se o broju kojim se izražava količina svjetlosti koju proizvode. Tako LED žarulja od 600 lumena daje jednako svjetlosti kao žarulja od 48 W, no u isto vrijeme troši i manje od 10 W električne energije. Recimo da želimo žarulju koja će dati jednako svjetlosti kao klasična od 100W, trebamo žarulju s 1600 do 1800 lumena, a takve LED žarulje troše 20-ak W ili manje. Što je veći broj lumena, više svjetlosti ćemo dobiti od te žarulje.

Potom ćemo moći birati između toplije ili hladnije svjetlosti, ovisno o tome odgovara li nam više dnevno svjetlo ili žuti sjaj klasičnih žarulja. Ovo se mjeri u Kelvinima, pa tako možemo kupiti žarulju koja bojom (topla bijela) odgovara klasičnim žaruljama i ima oznaku 2700 Kelvina. Za ured ćemo prije odabrati LED žarulju koja ima hladno bijelo svjetlo (4000 Kelvina ili više) i tako oponaša dnevno svjetlo, no u svakom slučaju pri kupnji možemo redovito provjeriti kako izgleda žarulja koju biramo jer je broj opcija sve veći. Tako će se mnogi naći u nedoumici kod odabira žarulja za kupaonicu. Kako se radi o prostoriji koja često ima najmanje prirodnog svjetla, moramo ga nadomjestiti žaruljama i najbolji savjet ovdje je da imamo hladnije svjetlo, koje oponaša dnevno svjetlo, jer ćemo u tom slučaju bolje vidjeti nesavršenosti kod uređivanja.

LED žarulje traju po 10.000, 20.000 ili više sati, a ako žarulja gori oko 2000 sati godišnje, to znači da mogu proći godine prije nego će ih trebati mijenjati.

Kakve još oznake imamo na kutijama?

Neke žarulje imat će još i indeks točnosti prikaza boja, mogu li se prigušiti i koliko puta ih se može uključiti prije nego bi mogle pregorjeti. Uz to, neka pakiranja imaju i ekvivalent s klasičnim žaruljama kako bi jednostavnije mogli usporediti lumene i vate.

Savjeti oko žarulja

U odnosu na štedne CFL žarulje, LED žarulje su učinkovitije i ne sadrže živu. LED žarulje mogu imati usmjereno svjetlo, ali i široki rasap svjetlosti – baš kao klasične žarulje. Imate li prekidač s potenciometrom, pazite da kupujete kompatibilnu LED žarulju. Redovito očistite luster, jer sloj prašine može značajno smanjiti količinu svjetlosti koju žarulja nudi.

Tekst preuzet sa https://www.24sata.hr/tech/kako-odabrati-pravu-zarulja-od-1600-lumena-je-kao-100-w-557930

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *