Sunčane elektrane - čist i obnovljiv izvor energije koji Vam omogućuje energetsku neovisnost

Upit za ponudom za ugradnju sunčane elektrane


Koje su prednosti korištenja sunčane elektrane?

1. Smanjuje troškove energije

Korištenje solarnih panela smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.

2. Ekološki prihvatljivo

Korištenje sunčane energije smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša.

3. Minimalno održavanje

Sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja.

4. Neovisnosti o nestanku struje

Korištenjem solarnih panela neovisni ste o nestanku struje čak i u slučaju prekida napajanja iz mreže.

5. Povećana vrijednost nekretnine

Sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce.

6. Poticaji i subvencije

Postoji mogućnost dobivanja poticaja ili subvencija za instaliranje solarnih panela, što može smanjiti ukupne troškove.

Upit za ugradnju sunčane elektrane


Što su fotonaponski sustavi?

To su sustavi koji pretvaraju energiju sunca u električnu energiju pomoću solarnih panela, izmjenjivača struje DC/AC te baterija.

Postoje dvije osnovne grupe fotonaponskih sustava. Samostalni (Off-grid) sustav te mrežni (On-grid) sustav. Razlika između ova dva sustava je u načinu skladištenja električne energije. U samostalnom sustavu električna energija se skladišti u baterijama na mjestu ugradnje sustava, dok se u mrežnom sustavu električna energija preusmjerava u gradsku elektrodistribucijsku mrežu.

Mrežni (On-grid) sustav

Samostalni (Off-grid) sustav

Uz dvije osnovne grupe postoje i miješani (Hybrid) sustavi koji koriste i baterije i elektrodistribucijsku mrežu kao pričuvni sustav. Primjerice, kada paneli ne mogu proizvesti dovoljnu količinu električne energija ili kada su baterije prazne, sustav ostatak električne energije dobiva iz mreže.

Ugradnja fotonaponskih sustava

Ugrađuju se na krov zgrade, kuće, garaže, terase i sl. ili pomoću čeličnih konstrukcija na tlo. Mjesto ugradnje igra veliku ulogu u iskoristivosti sustava. Što je kut i orijentacija postavljanja bolja to je veća iskoristivost sustava pa samim time i uštede koje se ostvaruju postavljanjem takvog sustava.


Najpovoljnija orijentacija je na jug jer su tada paneli najduže izloženi suncu. Ako mjesto ugradnje nije optimalno orijentirano mogu se izraditi posebni nosači panela koji će pomoći u postizanju što bolje pozicije.

Ugradnja panela na krov kuće

Ugradnja panela na nadstrešnicu

Iskoristivost panela s obzirom na usmjerenje i nagib krova

Veličina sustava ovisi o nekoliko čimbenika:

  • Trenutna potrošnja električne energije
  • Koliki dio ukupne potrošnje električne energije želite pokriti solarnim panelima
  • Kapacitet mjesta ugradnje
  • Prosječan panel je veličine 1,68m², težak 30kg i za 5kW sustav je potrebno 15 panela
  • Broj sunčanih sati u vašem području

Isplativost fotonaponskog sustava

Najčešća veličina/snaga sustava je 5kW za kućanstvo s više od 4 osobe. Takav sustav proizvodi oko 4000kWh godišnje te mu je cijena oko 6000€. Ako računamo da prosječno kućanstvo troši 3200-4100kWh električne energije godišnje, sustav može pokriti 83-106% vaše potrebe za električnom energijom. Cijeli sustav može se isplatiti u roku od 7-9 godina.

Radni vijek fotonaponskog sustava je u prosjeku 25-30 godina a održavanja gotovo da i nema, osim nekih fizičkih utjecaja, lom stakla, čišćenje lišća od drveća u blizini, uklanjanje grana koje stvaraju sjenu na panele i slično.

Ako uzmemo u obzir situaciju s cijenama energenata, sve popularnijim načinima grijanja i hlađenja na elektičnu energiju uz dizalice topline  te elektrifikaciju vozila, potražnja za električnom energijom je sve veća pa je proizvodnja vlastite iz besplatnog i nepresušnog izvora itekako isplativa i daje nam mogućnost da postanemo u potpunosti neovisni o fosilnim gorivima.

Sunčana elektrana se spaja na instalaciju građevine te paralelno radi s mrežom. Proizvedena električna energija koristi se za vlastite potrebe, a proizvedeni višak isporučuje u mrežu odabranom opskrbljivaču. U trenutku kad je potrebna dodatna električna energija (primjerice noću, za oblačnog vremena) ona se preuzima iz javne distribucijske mreže preko istog obračunskog mjernog mjesta (OMM) tako da se kompenzira s proizvedenim viškom iz vlastite sunčane elektrane.

Sunčane elektrane na postojećim građevinama prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima spadaju u jednostavne radove te za njihovu gradnju nije potrebna građevinska dozvola. Radovi se izvode na temelju glavnog projekta uz suglasnosti HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP-ODS), a postupak je vrlo jednostavan kad se radi o kategoriji Kućanstvo.

Postupak instalacije sunčane elektrane

CEE solarna elektrana instalirana u Međimurju

Obratite nam se s povjerenjem

Ako razmišljate o postavljanju sunčane elektrane na vašu kuću ili poslovni objekt, obratite nam se s povjerenjem. Naši stručnjaci će postaviti sunčanu elektranu na vašem krovu ili u vašem dvorištu koristeći najnovije tehnologije i materijale koji će vam omogućiti da iskoristite sve prednosti koje solarna energija pruža.

Korištenjem solarnih panela osiguravate neovisnost o nestanku struje, smanjujete troškove energije te povećavate vrijednost svoje nekretnine. Isto tako, korištenje solarnih panela ima pozitivan utjecaj na okoliš, smanjujući emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari.

CEE vam pruža kvalitetnu i pouzdanu uslugu te možemo osigurati da ćete dobiti najbolje rješenje za vaše potrebe. Također, postoje poticaji i subvencije za instaliranje solarnih panela koje naši stručnjaci mogu istražiti i pomoći vam da ih iskoristite.

Ne oklijevajte, popunite kontakt obrazac i kontaktirajte nas već danas - pomoći ćemo vam u postizanju energetske neovisnosti.