Zašto su dizalice topline bolji izbor od plinskih kotlova?

Ako razmišljate o zamjeni starog plinskog bojlera novim sustavom grijanja, možda ste čuli za dizalice topline. Dizalice topline su uređaji koji koriste energiju iz okoline (zrak, voda ili zemlja) za zagrijavanje prostorija i vode. U ovom blog postu objašnjavam zašto su dizalice topline bolji izbor od plinskih kotlova, kako rade i koje su im prednosti.

Kako rade dizalice topline?

Dizalice topline rade na principu prijenosa topline s jednog medija na drugi. Ulazni medij je zrak, voda ili tlo, a izlazni medij je topla voda ili zrak. Dizalice topline koriste kompresor koji povećava tlak i temperaturu rashladnog sredstva dok cirkulira u zatvorenom krugu. Rashladno sredstvo u svom plinovitom stanju prenosi toplinu s ulaznog medija na izlazni medij u izmjenjivaču topline. Rashladno sredstvo se zatim kondenzira i ponovno isparava u drugom izmjenjivaču topline, gdje prenosi toplinu s izlaznog medija na ulazni medij. To stvara kontinuirani ciklus prijenosa topline.

 

Zašto su dizalice topline bolje od plinskih kotlova?

 

Smanjeni troškovi grijanja:

Dizalice topline su vrlo učinkovite, što znači da troše manje energije za grijanje iste prostorije nego plinski kotlovi. Prema nekim procjenama, dizalice topline mogu smanjiti troškove grijanja za 50% ili više.

Ekološki prihvatljiv izbor:

Dizalice topline ne proizvode štetne plinove i stoga su ekološki prihvatljivije od plinskih kotlova. Dizalice topline koriste obnovljive izvore energije iz okoliša, neiscrpne i besplatne. Dodatno, dizalice topline mogu se kombinirati sa solarnim pločama, čime se dodatno smanjuje potrošnja električne energije i emisija ugljičnog dioksida.

Trajnost:

Dizalice topline imaju dulji vijek trajanja od plinskih kotlova. Prosječni životni vijek dizalice topline je oko 20 godina, dok je životni vijek plinskog kotla oko 10 godina. Dizalice topline također zahtijevaju manje održavanja i popravaka od plinskih kotlova.

Kako odabrati dizalicu topline?

Ako ste se odlučili za dizalicu topline, morate uzeti u obzir niz čimbenika prije konačnog izbora. Neki od tih čimbenika uključuju:

Vrsta dizalice topline:

Postoje različite vrste dizalica topline ovisno o izvoru i smjeru grijanja. Najčešći tipovi su zrak-zrak, zrak-voda, voda-voda i zemlja-voda. Svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke, koje biste trebali usporediti sa svojim potrebama i mogućnostima.

Toplinsko opterećenje: Ovo je količina topline potrebna za zagrijavanje vašeg prostora i vode. Na opterećenje grijanja utječu različiti čimbenici kao što su veličina, izolacija, orijentacija, broj prozora i vrata, broj stanovnika, temperatura i vlažnost itd. Opterećenje grijanja izraženo je u kilovatima (kW) i koristi se za određivanje učinka dizalice topline.

Cijena i poticaji:

Cijena dizalice topline ovisi o vrsti, izvedbi, kvaliteti, marki i ugradnji. Prosječna cijena dizalice topline je između 1.200€ i 3.000€, dok je cijena plinskog kotla oko 1000€. No valja napomenuti da dizalice topline imaju niže troškove grijanja i dulji životni vijek od plinskih kotlova, što znači da se investicija dugoročno isplati. Također vrijedi provjeriti postoje li poticaji ili subvencije za nabavu i ugradnju dizalica topline koje mogu smanjiti nabavnu cijenu.

 
 

 

Zaključak:

Dizalice topline su bolji izbor od plinskih kotlova za grijanje vašeg doma. Dizalice topline su učinkovitije, ekološki prihvatljivije i dugotrajnije od plinskih kotlova. Dizalice topline koriste energiju iz okoliša za zagrijavanje prostora i vode, čime štede vaš novac i smanjuju emisiju ugljika. Uz postavu solarne elektrane osiguravate sigurnost i stabilnost dobave energije.

A u budućnosti nakon povrata investicije, gotovo besplatnu energiju i grijanje za svoj dom.

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte na broj 040/341-271 ili putem e-mail: info@cee.hr.

Vaš CEE!

 
G.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)